Řešení říjnových cvičných úloh a studijní materiály k funkcím

Týden před uzavřením říjnové soutěže je čas na zveřejnění řešení cvičných úloh. Zároveň s nimi probíráme funkce.

October 24, 2023 22:53

Do konce aktuálního soutěžního měsíce zbývá sedm dní. Nadešel tak čas zveřenit autorská řešení cvičných úloh (z kategorie 23_rijen_podminky_cviceni). Jejich prostudování může soutěžícím pomoci vychytat chyby a poskytnout nápady k řešení úloh soutěžních. K těm budou řešení publikována hned po skončení soutěže, čili 1. listopadu.

Studijní materiály k funkcím

Některá řešení využívají v kódu takzvané funkce. To je téma v Pardubickém hackerovi zatím neprobrané. Nově proto byly do studijních materiálů přidány stránky vysvětlující jejich syntaxi a využití. Doporučujeme je pročíst, abyste řešením porozuměli.

Studijní materiály naleznete prokliknutím položky Study v horní liště navigace. Ta vede na GitHub, na kterém se lze řídit rozcestníky. Konkrétně stránka o funkcích se nachází zde.

Řešení úloh

Pakliže jste nějakou z úloh ještě neřešili, doporučujeme, abyste to před nahlédnutím do našeho řešení nejdříve zkusili. Naučíte se tím mnohem víc! Když nastanou komplikace, je možné nejprve prozkoumat obecný popis algoritmu (bez konkrétního jazyka) a podle něj napsat svůj kód. Kdyby se ani to nedařilo, můžete nakonec své řešení porovnat s tím naším přímo ve vašem jazyce (C++, C#, Java, JavaScript nebo Python).

Máte-li nějakou z úloh již úspěšně za sebou, průzkum autorského řešení může přinést odlišný pohled na věc. Snažíme se v kódu ukazovat praktiky, které se obecně vyplatí znát.

Konečně, řešení jsou stejně jako materiály k nalezení na GitHubu (položka Study nahoře), přesněji na této stránce.

Přejeme hodně zdaru ve cvičných i soutěžních úlohách.

Matouš Volf
Zpět ke všem článkům